Pareri si Conceptii gresite despre Masinile Electrice - Care este explicatia expertilor?

 

Te-ai gandit sa achizitionezi un vehicul electric, dar inca nu esti convins daca este o alegere buna? Hai sa descoperi care sunt cele mai comune mituri despre masini electrice si cum sunt acestea combatute de catre expertii in domeniu.

Mituri despre masini electrice rezultate din studii recente

Un sondaj realizat de Leasing Options in Marea Britanie, pe un numar de peste 2.000 de respondenti, ne dovedeste faptul ca, inca exista conceptii gresite despre masinile electrice.

In timp ce majoritatea respondentilor ar putea discerne faptele de fictiune, semn ca educatia populatiei in acest sens s-a dezvoltat destul de mult, exista in continuare consumatori ce nu se simt in siguranta la volanul unui astfel de automobil.

Ce mituri au rezultat in urma sondajului?

 

 1. Nu trebuie sa stai intr-un vehicul electric atunci cand este la incarcat

Cea mai comuna conceptie gresita este convingerea ca, a te afla intr-un vehicul electric în timpul incarcarii, este periculos. Acest mit este considerat ca fiind adevarat de 1 din 12 oameni intervievati (adica 7,2% dintre respondenti).

Masinile electrice sunt proiectate pentru a transfera in siguranta niveluri ridicate de tensiune si curent catre baterie, fara a pune in pericol viata soferului sau a pasagerilor.

Oricine poate urca sau cobori din masina pe perioada in care aceasta se afla la incarcat. Iar cine doreste, poate viziona chiar si un film in timp ce vehiculul se incarca, fara a exista vreun risc.

 

2. In cazul unui accident, bateria masinii electrice explodeaza

3 din 50 de oameni cred ca bateriile masinilor electrice pot exploda intr-un accident.

6,5% dintre respondenti au dat nastere unui alt mit, avand o conceptie mai periculoasa in ceea ce priveste vehiculele electrice - acestea explodeaza in cazul unui impact.

Aceasta conceptie gresita probabil provine din cazurile in care respondentii au citit articole despre vehicule electrice care au luat foc, doar ca din alte motive.

Daca vrei sa afli cum reactioneaza un astfel de vehicul in cazul unui accident frontal si care este nivelul de siguranta pe care il ofera pasagerilor, citeste si articolul despre Euro NCAP, care a acordat 5 stele masinilor electrice chinezesti.

 

3. Masinile electrice nu au frane

2,8% dintre respondenti (1 din 50)  au considerat ca vehiculele electrice nu au frane.

Masinile electrice au o tehnologie de franare numita "brake-by-wire" care actioneaza franele electric. Mai mult decat atat, ele vin insotite si de frane hidraulice, la fel ca automobilele standard.

O masina electrica are nevoie de frane standard, deoarece franarea regenerativa nu incetineste foarte repede vehiculul.

 

4. Exista riscul de curentare in cazul contactului cu apa

Componentele electrice care compun vehiculul electric sunt complet protejate. Daca ar fi detectata o defectiune care ar putea pune pasagerii in pericol, masina ar opri automat orice flux de energie electrica spre baterie. 

Sub 4% din oameni cred ca vehiculele electrice sunt atat de prost proiectate incat daca ploua, te vor curenta.

25 de persoane cred ca nu poti duce un vehicul electric la o spalatorie auto.

 

5. Poti conduce o masina electrica fara permis auto

4,6% dintre persoanele intervievate au trait cu ideea ca poti conduce un vehicul electric fara permis de conducere.

Indiferent de tipul automobilului pe care il conduci, regulile de circulatie trebuie cunoscute si respectate, pentru a nu te pune in pericol pe tine sau pe ceilalti participanti la trafic. 

Cele mai comune mituri despre masini electrice la nivel national

Exista cateva mituri despre masinile electrice, care isi fac loc si printre romani.

Si, desi grijile acestora se indreapta catre cu totul alte directii, expertii in domeniu sunt gata sa spulbere orice preconceptii despre siguranta si utilitatea unui astfel de automobil.

Ce cred romanii despre vehiculele electrice?

Vezi, in continuare, care sunt alte 7 mituri legate de masinile electrice si ce credinte ii pun in dificultate pe romani.

 

6. Vehiculele electrice sunt mai scumpe decat vehiculele pe benzina

Unul dintre factorii principali care cantaresc in alegerea si achizitionarea unui automobil de orice fel, il reprezinta pretul acestuia.

Nu este o noutate faptul ca masinile electrice sunt mai scumpe decat cele pe benzina sau diesel.

Daca luam, insa, in considerare consumul, reparatiile sau costurile de intretinere pe termen lung, vom constata ca, o masina electrica necesita mai putine resurse financiare decat una obisnuita.

In plus, dezvoltarea continua a pietei prin introducerea unor noi modele, face posibila scaderea preturilor de achizitionare si cresterea puterii de cumparare.

 

7. Incarcarea bateriei unui vehicul electric este lenta

Masina pe benzina sau diesel poate fi alimentata in mai putin de 5 minute, timp ce poate fi cu greu batut de masinile electrice.

Cu toate acestea, te vei bucura sa descoperi ca timpul de incarcare al unei masini electrice a scazut rapid si cu mult in ultimii ani. In functie de tipul de masina si de bateria acesteia, acum poti incarca o masina electrica chiar si in 30 minute.

Daca detii propria ta statie de incarcare electrica, poti lasa masina la incarcat peste noapte. Vei gasi dimineata bateria la capacitate 100%.

 

8. Masinile electrice au o autonomie mica

Masinile electrice pot acoperi, cu usurinta, nevoile zilnice ale unei familii, avand o autonomie medie de 80 km/zi.

Majoritatea vehiculelor depasesc 300 km cu o baterie complet incarcata.

Mai mult decat atat, producatorii de masini electrice anunta planuri de lansare a unor modele noi care sa acopere o raza mai lunga de km.

 

9. Masinile electrice nu pot circula cu viteza

Iata un nou mit despre masinile electrice care a fost spulberat in ultimii ani.

Un astfel de vehicul poate atinge viteze si de peste 260 km/h. In plus, atingerea acestei viteze este extrem de rapida, tinand cont de faptul ca un motor electric genereaza instantaneu 100% din cuplul sau disponibil.

 

10. Un automobil electric nu iti ofera siguranta

Orice automobil este supus unui proces amplu de testare, inainte de a fi eliberat pe piata.

Pe langa asta, vehiculele electrice au functii suplimentare de siguranta, care opresc sistemul electric in cazul unei coliziuni.

 

11. Intretinerea unui automobil electric este mult mai costisitoare

Un automobil electric nu necesita schimburi regulate de ulei si este alcatuit din mai putine piese care se pot defecta si care necesita inlocuire.

Astfel, putem spune ca, intretinerea unei masini electrice este mai putin costisitoare decat o masina pe benzina.

 

12. Vehiculele electrice sunt mai nocive pentru mediu

Incheiem lista celor 12 mituri despre masini electrice cu unul dintre cele mai des întâlnite: un vehicul electric dauneaza mediului la fel sau poate chiar mai tare decat un vehicul pe benzina.

Acest lucru este fals, pentru ca vehiculele electrice nu au emisii de evacuare.

Ele pot deveni nocive pentru mediu, doar din punct de vedere al modului in care este generata electricitatea necesara pentru a le incarca (daca sunt folosite resurse precum carbunele sau gazul natural).

Apelarea la resursele regenerabile de producere a energiei (eoliene sau solare) au ca scop reducerea impactului pe care masinile electrice il pot avea asupra mediului inconjurator.

 

Acestea au fost cele 12 mituri despre masini electrice combatute de expertii in domeniu.

Cate dintre acestea ti-au fost familiare si care te-au convins ca merita sa achizitionezi propria ta masina electrica?

Lasa-ne raspunsul tau intr-un comentariu, mai jos!


Lasa un comentariu

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.